ГОТИК КУЛТУРА

Какви усещания навява думата “готик” в съзнанието на човека? Мрачно време, тъмнина, църковна музика. Но това са само първичните, спонтанните асоциации, предизвикани най-вероятно от отминали спомени, от нещо отдавна забравено. А всъщност готик е цяло течение, обединяващо музика, стил, начин на обличане, на гримиране, на поведение…..начин на живот.

ИСТОРИЯ НА ГОТИК СУБКУЛТУРАТА
Готик субкултурата е съвременно явление. Тя се ражда във Великобритания в началото на 80-те години под влиянието на готик музиката и като част от пънка. За оформянето на готик субкултурата спомагат готическата литература от ХІХ век, както и филмите на ужасите. Готическата музика е съчетание от много стилове, но се наблюдава тенденция към мрачния мистичен звук и поведение.

Пънкарският начин на обличане и фризиране постепенно се смекчават и поведението в стил “отхвърлен от обществото” заживява с готик субкултурата. Филми като “Дракула” и групи като “Bauhaus” спомагат за създаването на типичния имидж на готик субкултурата – мрачен, депресиращ и дори зъл. С излизането на все повече “мрачни” филми, броят на готик субкултурите се увеличава и сега съществуват готик общества в почти всеки по-голям град в световен мащаб.

ЗАЩО ТОЧНО ГОТИК? 
Повечето готик маниаци стават такива, защото са били отхвърлени от нормалното общество и защото начинът, по който те искат да живеят живота си, не съответства на начина, по който е “прието” да се живее. Това всъщност е и една от основните причини, поради която повечето младежи се насочват към някоя субкултура. Обикновено това се случва в периода на пубертета, когато младият човек се осъзнава и започва да се бунтува срещу установените обществени норми, музикалните му предпочитания залитат в определена крайност, на него му допада съответната субкултурна особеност и той започва да копира всичко, което тя проповядва. Музика, грим, начин на обличане, начин на поведение, начин на живот.

Готик представителите са свободомислещи хора, които не приемат моралните обществени правила. Те ще изслушат човека пред себе си и ще си създадат собствена представа за нещата. Но именно този начин на свободомислие ги отхвърля от днешното общество.

Готик представителите са такива поради много причини. Харесват музиката, клубовете, начина на обличане, или имат такива приятели, с които стоят до късно през нощта.

ГОТИК МИТОВЕ И ГОТИК ФАКТИ
Репутацията на готик маниаците не е особено добра сред повечето родители и учители. Съществуват определени стереотипи на поведение в обществото, които ако бъдат разрушени, на нарушителя ще се погледне с недобро око. И когато се появи субкултура като готик субкултурата, хората започват да гледат странно и за съответната група започват да се говорят нереални и несъществуващи неща – плод на липсата на разбиране на идеите на готик представителите. Ето част от заблудите и истинските факти за готик маниаците:

– с черните си дрехи и изродски грим, всички готик хора трябва да са пратеници на Сатаната

Призрачният им и мрачен вид произлиза от начина на бунт, създаден от истинските готик представители на ХХ век, които използвали мрачния си вид, за да протестират срещу добре изглеждащото, хигиенично, материалистично общество, с винаги повдигната брадичка, независимо от обстоятелствата. Някои биха казали, че това е траурен вид на отчаяно и умиращо общество, други – че това е повече отхвърляне на традиционните идеи за красота. Така или иначе, това било повече социален протест, отколкото показване на религиозните убеждения. Така е и днес. Готик субкултурата изобщо не се характеризира със специфична религиозна насоченост. Съществуват готик маниаци, изповядващи различни религии. От евреи до християни, от мюсюлмани до будисти, атеисти и дори сатанисти. Много от тези вероизповедания си имат специални суб-движения в готик обществото, най-вече християнското готик движение, което слуша собствен стил музика, има собствена ценностна система и общество.

готите са обсебени от идеята за смъртта. Те искат да убият себе си или някого другиго

Дамски готик начин на гримиранеНай-често срещаната теза сред обществото за готиците е за неприспособимият, антисоциален аутсайдер, който редовно прави опити за самоубийство и е изключително горд от белезите, останали от последния експеримент. Тази теза е напълно погрешна. Наистина, някои готи са аутсайдери и често се чувстват депресирани или сами, но хората по света също не са имунизирани от подобни усещания. Готите не са по-неприспособими, антисоциални или депресирани от всяко друго човешко същество. Може би при тях това е по-често забележимо, защото те са по-отворени към своите негативни усещания или тъй като повече внимание се обръща на депресираните готи, отколкото на депресираните тийнейджъри, защото готите изглеждат странно, когато се сравняват с приетите норми.

Готите се сблъскват със същите препятствия, с които всеки един обикновен тийнейджър се сблъсква – проблеми и стрес в училище, обществени тревоги, семейни проблеми и т.н. Те също се сблъскват с големи дози отхвърляне, нетолерантност, присъди, предразсъдъци.

Една от основните причини, поради които гледната точка на готите за света отколо тях е толкова чужда и плашеща за повечето хора, е защото тя предизвиква начина, по който ние традиционно мислим за “неприятните” неща. Готите отказват да виждат някои неща като “красиви”, а се вглеждат в “тъмната” страна на живота. Те възприемат смъртта като естествена част от живота и част от естествения баланс на нещата. Това, разбира се, не означава, че готите приканват смъртта към опити за самоубийство или убийство – тези неща биха разстроили естествения баланс на нещата също толкова, колкото отричането на смъртта. Вместо това готите възприемат смъртта като такава, каквато е и продължават напред.

НАПРАВЛЕНИЯ И ГРУПИ
Готикът е музикален жанр, интерпретиращ елементи от класическата, църковната музика и средновековния фолклор. Корените на този стил са в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век с групи като Dead Can Dance и Ataraxia. Характерни за жанра са мрачните, емоционални и поетични текстове. Разбира се, и готик музиката си има своите подразделения и поднаправления:

  • Готик фолкът представлява интерпретации на средновековна фолклорна музика. Групите от този стил често изпълняват в чист вид традиционна музика от този период (Ataraxia, Lupercalia).
  • Неокласиката е съвременна класическа музика, като нейни представители са Ophelia’s Dream и Elend.
  • Готик ембиънт е стил, който се характеризира с бавни композиции, които в повечето случаи са без ритъм (Dark Sanctuary, Arcana).
  • Даркуейвът е стил, появил се с готик рока и ню уейва и представлява готик музика със синтезатори. Представители са Clan of Xysmox, Cruxshadows.
  • Готик рокът се заражда в края на ХХ век и води началото си от пост-пънка. Покрай този стил се заражда субкултурата на готите. Представители на стила са Sisters of Mercy, Clan of Xysmox, Joy Division, Bauhaus, Fields Of The Nephilim, Sex Gang Children, Christian Death, The 69 Eyes, Incubus Sukkubus.
  • Готик метълът води началото си от блек, дет и дуум метъла чрез преплитане на готически мрачни теми и романтика. Представители са Within Temptation, Epica, Haggard, Tristania, Lacuna Coil, Theatre Of Tragedy, Heavenwood, Lacrimosa, Crematory, Moonspell, Darkseed.

ТВОРЧЕСТВО
Много от готите са чувствителни и раними души, които бягат от действителността пишейки. Творбите им са изключително затрогващи и искрени. Темите им са злободневни и засягат парите, дрогата, любовта. Те искат да променят света, в който живеят. Не искат да живеят в свят от лицемерие и фалш, който се държи единствено на властта на парите. Желанието им е да има добри хора, а според готите само така светът ще тръгне по един по-равен път, без войни и убийства. Публикуваните им текстове са вид протест, който те държат да бъде чут.

БАЛАНСЪТ
Повечето хора смятат, че имат право да живеят живота си по начина, по който те са си избрали, да бъдат себе си и да живеят свободно без някой да ги притиска. Готите не искат нещо по-различно. Те не искат обществено одобрение, благословия или приемане – готите искат толерантност и право да бъдат такива, каквито са, без да ги е страх, че някой ще навреди на тялото, съзнанието или свободата им.

# http://www.fashion-lifestyle.net/subculture_broi3

Translate »
error: Content is protected !!