Разлика между стрийминг и изтегляне.

Потокът е мястото, където устройство постоянно получава данни за гледане на видеоклипове или слушане на аудио, без да придобива физически медиен файл, докато изтеглянето използва данни, за да направи копие на файл от едно място, като отдалечен сървър, и да го запише локално на свързан устройство.В поточните медии данните се получават от сървъра и се възпроизвеждат в самостоятелен плейър или плъгин, който е част от уеб браузъра и това позволява да се възпроизвеждат живи или предварително записани медии при поискване.

История

Платформите за стрийминг са разработени от началото на деветдесетте години, но едва няколко години по-късно, когато той наистина експлодира в употреба с потребителите и започва да навлиза в масово.През 1999 г. Victoria’s Secret излъчи ежегодното си модно ревю в живо предаване на живо. Въпреки че видео резолюцията е с лошо качество и постоянно буферирана, над милион зрители са гледали.Това беше едно от първите събития на живо за поточно съдържание и се смята, че е завладяло много голяма аудитория. И днес тези числа са много по-големи. През 2017 г. доставчикът на Streaming Netflix записа 19 милиона нови абонати само за една година!По-специално, спортните спортове допринесоха за нарастването на зрителското предаване на живо, което започна с растежа на игрите в Южна Корея. Amazon’s Twitch (E-sports платформа) регистрира над 100 милиона уникални зрители на месец през 2016 г. и тя продължава да се увеличава значително.Изтеглянето на медиите е имало по-малко бляскаво минало, като властите и притежателите на авторски права трябва да проследяват незаконни сайтове за изтегляне и торент, за да ограничат незаконното придобиване и разпространение на филми и музика.

Легално разпределение

Тъй като медийните файлове не се запазват на устройството при поточно предаване, това помага да се ограничи (да не се предотврати) незаконното преразпределение на съдържание и много оператори и доставчици на съдържание избират Streaming, защото е по-трудно да се придобият физическите мултимедийни файлове.Изискванията за лицензиране са по-сложни с изтеглянето в сравнение с Streaming, тъй като след като бъдат получени действителните медийни файлове, се очаква потребителите да се съобразят с лицензионното споразумение, където съдържанието може да се консумира само и да не се разпространява.Например, ако потребителят закупи филм онлайн и го изтегли законно, лицензионното споразумение забранява съдържанието да бъде променяно или преразпространено чрез споделяне на копия или да го направи достъпно за изтегляне на други.За съжаление, голям процент от потребителите пренебрегват тези законности и споделят медии, без много да се замислят за нарушенията на авторските права, отрицателното финансово въздействие за артистите и последствията от глобата и затвора.Продължава спорът за изтегляне на музика, който започна през 1999 г. с Napster. След множество съдебни дела от няколко звукозаписни изпълнители услугата за изтегляне на музика беше закрита.Историята на Pirate Bay е друг пример за онлайн услуга за споделяне на файлове, която незаконно (макар и неволно от самото начало) разпространява медии от 2003 г. В края на 2005 г. нейният обем на трафик надхвърля 2,5 милиона потребители, което накара авторитетите и притежателите на авторски права да започнат разследване на компанията. Пиратският залив беше признат за виновен и глобен с 6 500 000 долара.Намирането на легални начини за изтегляне на медиите щеше да бъде решение за ограничаване на незаконната дейност за изтегляне.iTunes са водещи в осигуряването на достъпна услуга за изтегляне на филми и музика, а някои звукозаписни студия започнаха да предлагат стандартна месечна такса за членове, които имат достъп до цял музикален каталог и да изтеглят неограничени песни.

Решения за данни

Общите услуги за поточно предаване като YouTube и Netflix предоставят на потребителите значително количество разнообразно съдържание, обикновено съхранявано на отдалечен сървър и след това възпроизведено на друго свързано устройство.С Streaming физическият медиен файл не се придобива и може да се възпроизвежда само с непрекъснато подаване на данни, докато изтеглянето копира действителния файл на устройство, докато сте свързани с интернет. След като файлът се съхранява локално, той може да се възпроизвежда без да е необходимо да се свързва онлайн, но Streaming не може да се използва, ако устройството е офлайн, тъй като съдържанието не може да бъде достъпно.Изтеглянето на носител увеличава изискванията за съхранение на свързаното устройство, но в горната част файлът се запазва и данните никога няма да трябва да бъдат консумирани отново за достъп до същия този файл.Въпреки че Streaming просто изисква уеб браузър, свързан към интернет, за да гледате или слушате медийно съдържание, това може да дойде с големи разходи за данни. Видеосъдържанието е особено интензивно за данни и количеството на наличните данни ще определи колко файлове могат да бъдат предавани.Потокът е най-подходящ за WiFi връзки или за потребители, които имат неограничени планове за данни, както и за устройства с твърди дискове (с по-малък капацитет за съхранение), тъй като файловете могат да се възпроизвеждат, без да се налага да съхранявате медийното съдържание локално.Въпреки това, за достъп до едно и също съдържание или файл чрез Streaming, данните се консумират отново, докато при изтеглянето консумацията на данни е еднократна и може да бъде възпроизведена неограничен брой пъти без допълнителни разходи за данни.

Оценки за сравнение на използването на данни

Преди да изтеглите каквото и да е съдържание, изискването за размер на файла и съхранение е точно и известно отпред и не се променя, докато при Streaming всяко буфериране може да използва повече данни. Буферирането се извършва при пренавиване на ръка или чрез непредвидимо прекъсване на връзката.Когато предава видео, той обикновено се буферира, за да зареди няколко минути на видеото, но ако той буферира твърде често, тогава връзката с интернет вероятно не е достатъчно бърза, за да се справи с потока за по-плавно преживяване при гледане.Предаването на файла в предпочитаната резолюция може да бъде болезнено за бавна интернет връзка, като в този случай изтеглянето на файла в предпочитаната разделителна способност би било по-практично и ако съхранението е проблем, файлът може да бъде изтрит, след като е бил възпроизведен.Има някои платформи за поточно предаване, които постепенно позволяват на потребителите да изтеглят филми директно на мобилно устройство, но тази стратегия все още е в начална фаза.

Преносими устройства

Когато изтеглянето е ограничено до капацитет за съхранение на преносими устройства, Streaming има своите ограничения за данни за мобилни данни, но ако използва WiFi, консумацията на батерия се увеличава.Гледането и слушането на поточни медии използва много енергия за непрекъснато общуване с интернет за предаване на данни, толкова много, че много хора съобщават, че устройствата им се загряват, докато Streaming.

резюме

Възходът на услугите за стрийминг промени начина, по който се консумират телевизия, филми и музика, а предаването на живо променя начина, по който потребителите общуват със социалните медии.С нарастващата популярност на функцията „Live“ на SnapChat и Facebook и дори използването на кадри на живо от дронове показва, че има забележима нарастваща тенденция от потребителите, които искат да имат достъп до живо съдържание в различни платформи.Въпреки това, все още има бъдеще за цифрови изтегляния, тъй като iTunes доказа, че потребителите ще плащат за музика и филми на разумна цена. Незаконното изтегляне не е широко одобрено и не е необходимо.

Translate »
error: Content is protected !!